Zatvori
x

Veliko buđenje Europe i probijanje medijske blokade: Povijesni skup otpora - stotine tisuća na ulicama Berlina protiv TTIP-a, transatlantskog sporazuma koji bi skršio socijalnu državu i demokraciju, a korporacije pretvorio u apsolutne gospodare

Antun Roša, D. Marjanović
vrijeme objave: Nedjelja - 11. 10. 2015 | 14:16
Jučerašnji prosvjed protiv zloglasnog TTIP-a u Berlinu bio je najveći događaj u Europi, ne samo jučerašnjeg dana već vjerojatno i cijele ove godine, samim time trebao je biti i najveća europska vijest danas. Trebao je biti praćen "iz minute u minutu", kamere su trebale putem nacionalnih televizija prenositi uživo slike iz Berlina, da svi vide što narod Europe misli o kontroverznom sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a i Europe kojime bi, ako do njegovog potpisivanja dođe, demokracija kakvu je danas znamo, mada nije idealna, prestala postojati, a glavnu riječ vodile bi gigantske transnacionalne korporacije.

Zašto onda jučerašnji skup u Berlinu, na kojem se okupilo više stotina tisuća ljudi, nije danas udarna vijest u svim medijima? Zašto se o jučerašnjim skupu ne piše danas kao o nečem o čemu će se pričati još godinama? Očito svi oni koji imaju logistiku i kapacitete da pokriju ovaj skup onako kako je trebao biti pokriven zapravo žele da se o tom skupu zna što manje. Podržavaju li stoga isti TTIP? Ne nužno, vjerojatno su krajnje indiferentni, ali oni koji medijske operacije financiraju itekako podržavaju TTIP i to je kraj priče. Nemojmo se stoga medijskom šutnjom više ni baviti, bavimo se veličanstvenim događajem koji se jučer zbio na ulicama Berlina.

No, prije nego krenemo, znate li uopće što je TTIP? Većina je do sada vjerojatno već nešto, ili podosta, čula o ovom projektu. Spomenimo prije svega njegovu najkontroverzniju stranu - tajan je, odnosno trebao je biti tajan. Za TTIP (kratica za Transatlantsko Trgovinsko i Investicijsko Partnerstvo) znamo zahvaljujući organizaciji WikiLeaks koja je objavila da se o ovom projektu već dulje vrijeme pregovara na relaciji između Washingtona i Bruxellesa.

Što bi se zapravo desilo kada bi europski lideri potpisali TTIP? Oni tvrde da bi to povećalo ekonomsku dobit (vjerojatno i bi, ali za koga?), no u stvarnosti bi se sustav u kojem živimo poprilično promijenio. Danas su legitimne državne vlasti (mada su često korumpirane, naročito u ovom dijelu Europe) ipak još uvijek iznad zahtjeva i interesa korporacija. No, potpisivanjem TTIP-a korporacije bi postale moćnije, bile bi "iznad demokracije", ne bi ih se više moglo sankcionirati, štoviše, one bi mogle sankcionirati i kažnjavati države (!). Govorimo o brutalnoj liberalizaciji tržišta i potpunom ukidanju najveće vrijednosti koja u Europi još uvijek imamo, socijalne države.

Kasnije u tekstu ćemo se osvrnuti na pojedine razloge zašto je TTIP toliko opasan po Europu, vratimo se sada u Berlin.

Stotine tisuća na ulicama Berlina

Velik skup u glavnom gradu Njemačke organizirali su aktivisti iz niza političkih skupina - od radničkih sindikata, organizacija za zaštitu okoliša, humanitarnih organizacija do opozicijskih političkih stranaka.

Skup je započeo kod glavnog željezničkog kolodvora te je tamo krenuo marš prema zgradi parlamenta. Prema riječima organizatora okupilo se preko 250,000 ljudi. Policija pak daje (očekivano), konzervativnije brojke te navode kako je na jučerašnjem skupu bilo nazočno oko 150,000 ljudi. Ako između ove dvije tvrdnje uzmemo "zlatnu sredinu", u Berlinu se vjerojatno okupilo oko 200,000 prosvjednika, što je izuzetan broj ukoliko se uzme u obzir da donedavno nitko nije ni znao što je zapravo TTIP.

Prosvjednici su glasno marširali prema zgradi parlamenta noseći brojne transparente poput "Da, možemo zaustaviti TTIP". Jedna skupina je čak vukla sa sobom i velikog drvenog konja uspoređujući time TTIP s Trojanskim konjem.

"Ovo je najveći prosvjed u Njemačkoj u dugo, dugo vremena", rekao je jedan od organizatora, Christoph Bautz.

Skup je osiguravalo oko 1,000 pripadnika snaga sigurnosti, no nisu zabilježeni incidenti.

Jučerašnji skup u Berlinu pokazuje kako su građani Europe spremni i na ulicama zahtijevati odbacivanje TTIP-a, a ne samo putem online peticije koju su do sada već potpisali milijuni.

Ovakvi skupovi možda sami po sebi neće spriječiti potpisivanje TTIP-a, ali će dovesti do toga da će sve veći broj građana Europe čuti za TTIP i saznati o čemu se zapravo radi. Medijska blokada je, očekivano, čvrsta, ali nije neprobojna - bez obzira koliko se jučerašnji skup u Berlinu i slične anti-TTIP akcije nastojalo skrivati od očiju javnosti, informacija ipak do ljudi dolazi, a kanali su brojni.

Foto/video: Anti-TTIP prosvjednici na ulicama Berlina, 10.10.2015.


Što bi TTIP značio za živote građana Europe?

Osvrnimo se sada malo na samu esenciju TTIP-a. Zašto je on zapravo toliko loš?

TTIP želi europske javne službe
Ugovorom bi se krenulo u napad na javne službe. TTIP bi "otvorio" europski zdravstveni sustav, obrazovanje, pa čak i opskrbu vodom, privatnim kompanijama - točnije, američkim privatnim kompanijama. Drugim riječima, stvari koje danas još uvijek uzimamo "zdravo za gotovo", u bliskoj budućnosti bi mogle biti pod punom i čvrstom kontrolom američke korporativne kapitalističke klase.

U samim pregovorima se narodima Europe laže. Tako je Europska Komisija prvo tvrdila kako javne službe neće biti vezane uz TTIP da bi kasnije britanski ministar trgovine, Lord Livingston, priznao kako su javne službe ipak "na stolu". Jasno da su na stolu, pa tu i jest novac, to i jest glavni cilj TTIP-a, preuzeti ostatke europske socijalne države i od nje stvoriti profitabilan biznis. Za prosječnog stanovnika, radnika, ovo bi bila katastrofa nezamislivih razmjera.

TTIP želi dokinuti europske zaštite po pitanju sigurnosti hrane i okoliša
Ugovorom bi se Europu prebacilo na "američki model" kada je riječ o prehrani. U SAD-u je danas već oko 70% sve hrane koju možete kupiti u prodavaonicama genetski modificirano. S druge strane Europa ima vrlo stroga pravila i gotovo da se ništa od GMO-a ne pušta u prodaju.

Od hormona rasta do zabranjenih pesticida, Europu će i po ovom pitanju TTIP posve "otvoriti". Isto vrijedi i za okoliš - EU trenutačno ima na snazi tzv. "REACH" regulacije koje strogo kontroliraju toksične supstance u okolišu. U Europi zbog ovih regulacija kompanija mora prvo dokazati da su njene supstance sigurne prije nego ih može koristiti - u SAD-u je situacija posve obrnuta: svaka supstanca se može koristiti dok se ne dokaže da je opasna (!). Primjera radi - EU trenutačno ima zabranu korištenja 1,200 supstanci u kozmetici, a SAD samo 12.

Bankarske regulacije
Sve restrikcije koje je EU uvela na banke upravo da se ne bi desila još jedna velika financijska havarija kao ona 2008. mogle bi biti podignute stupanjem TTIP-a na snagu. Drugim riječima, TTIP će vratiti svu moć natrag u ruke bankara.

Kraj privatnosti
Europljani su se u masovnom broju pobunili protiv ugovora ACTA koji je ograničavao privatnost korisnika na Internetu. Europski parlament je većinom 2012. odbacio ACTA-u nakon brojnih demonstracija diljem kontinenta. No, TTIP bi vjerojatno vratio sve temeljne odredbe ACTA-e.

Masovni gubitak radnih mjesta
Iz EU-a su čak priznali da bi TTIP "vjerojatno" povećao stopu nezaposlenosti jer bi prelazak na "američki sistem" ujedno značio i znatno slabljenje sindikata kao i radničkih prava.Primjeri prethodnih ugovora o slobodnoj trgovini potvrđuju ovaj strah. Kada je potpisana NAFTA (ugovor između SAD-a, Kanade i Meksika), izgubljeno je oko 1 milijun radnih mjesta tijekom 12 godina, a prije potpisivanja obećavalo se otvaranje dodatnih stotina tisuća radnih mjesta.

Napad na demokraciju
Najveći problem TTIP-a je vjerojatno ogroman napad na demokraciju i državnu vlast. Naime, potpisivanjem TTIP uveo bi se proces pod nazivom ISDS (Rješavanje Sporova između Investitora i Države ili na engleskom "Investor-State Dispute Settlements"). O čemu se radi: korporacije bi dobile mogućnost pokretanja tužbi protiv država ukoliko politike državnih vlasti prouzrokuju "gubitak profita". Drugim riječima, neizabrane međunarodne korporacije mogle bi diktirati politiku demokratski izabranim vlastima (!).

Slične ugovore na bilateralnim razinama već imamo svugdje u svijetu te dovode do ogromnih nepravdi. Primjerice, nakon katastrofe s nuklearnom elektranom Fukushima u Japanu, Njemačka je odlučila smanjiti ovisnost o nuklearnoj energiji što je pak rezultiralo tužbom švedske energetske kompanije Vattenfall koja je tužila njemačku Vladu za milijarde dolara štete. Što to znači? Državna vlast donese pozitivnu odluku, u interesu naroda, a strana korporacija tuži tu državu, zbog te odluke, te u konačnici trošak snose porezni obveznici te države. Ništa ne može biti više anti-demokratski od ovoga.

Ovo su samo neki od razloga zašto bi narode Europe trebalo itekako biti strah TTIP-a. Svaki razuman građanin Europe glasati će protiv potpisivanja TTIP-a sa SAD-om. No, postoji "kvaka" - nitko ih neće ni pitati. Da, upravo tako, o prihvaćanju TTIP-a neće se organizirati nikakav referendum, ništa. Čak ni detalji pregovora nisu javni (!).

Ovo već je sumrak demokracije, a uskoro će se pretvoriti u mrkli mrak ukoliko se nešto ne poduzme. No, što narodi Europe uopće mogu učiniti ako im nitko ne daje mogućnost da o implementaciji TTIP-a glasaju? Puno toga - za početak moraju se organizirati, širiti informaciju o TTIP-u i opasnosti koja proizlazi iz prihvaćanja istog. Moraju raskrinkati cinične i manipulativne propagandne uratke koji već dugo vremena tvrde kako bi bilo "dobro" da korporacije vode našu sudbinu, kako GMO "nije toliko opasan", kako je tržište "svetinja" i kako "bankari znaju najbolje".

Vremena za borbu još ima, ali ne previše. Ovo što je ostalo od europske demokracije treba braniti danas i ne dopustiti da se jednog dana probudimo u "američkom snu" uvezenom od strane anti-narodnih, pa u konačnici i anti-europskih, aktualnih državnih vlasti koje samim pregovaranjem u tajnosti oko usvajanja TTIP-a već sudjeluju u činu veleizdaje.


Izvori / reference:

Hundreds of thousands protest in Berlin against EU-U.S. trade deal
http://www.reuters.com/article/2015/10/10/us-trade-germany-ttip-protests-idUSKCN0S40L720151010

Angela Merkel surprised by massive protest march against TTIP in Berlin
http://www.businessinsider.com/r-hundreds-of-thousands-protest-in-berlin-against-eu-us-trade-deal-2015-10

#StopTTIP: Hundreds of thousands protest trade deal with US in Berlin
https://www.rt.com/news/318199-berlin-ttip-protest-rally/

What is TTIP? And six reasons why the answer should scare you
http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-is-ttip-and-six-reasons-why-the-answer-should-scare-you-9779688.html

Globalization is barbarous, multinationals rule world – Marine Le Pen
http://rt.com/news/212435-france-pen-globalization-barbarity/

TTIP divides a continent as EU negotiators cross the Atlantic
http://www.theguardian.com/business/2014/dec/08/transatlantic-trade-partnership-ttip-dividing-europe-cecilia-malmstroem-washington-debut

TTIP: How the world's largest trade deal affects you
http://www.newscientist.com/article/mg22429932.600-ttip-how-the-worlds-largest-trade-deal-affects-you.html

The TTIP deal hands British sovereignty to multinationals
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/14/ttip-deal-british-sovereignty-cameron-ukip-treaty

TTIP Q&A: What is it - and should we be worried?
http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/ttip-qa-what-is-it--and-should-we-be-worried-9786225.html

ASSESSING REGULATORY IMPACT OF TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP (TTIP) – ANALYSIS
http://www.eurasiareview.com/22092014-assessing-regulatory-impact-transatlantic-trade-investment-partnership-ttip-analysis/

TTIP – A Transatlantic Agreement in a New Phase of Globalization
http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ttipaction/marie-kasperek

TTIP: the biggest threat to democracy you've never heard of
http://www.newstatesman.com/politics/2014/09/ttip-biggest-threat-democracy-youve-never-heard

'Free Trade' and the death of democracy
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/12/trade-death-democracy-2013121812233660574.html

U.S. law imposes itself on European territory
http://www.voltairenet.org/article184692.html


Vezano uz temu:
Nakon Sirije kreće i još daleko veća prekretnica: Europa je spremna odbaciti američki utjecaj - vodeći čovjek EU, Jean-Claude Juncker, šokirao Washington svojom izjavom
Pregled zadnjih tekstova:
Analiza: Dok Ukrajina još zbraja glasove lokalnih izbora, Jatsenjuk stoji na izlaznim vratima Vlade 20 godina od ubojstva Yitzhaka Rabina: Kako je Izrael postao zemlja bez ikakve vizije napretka u eri Netanyahua koji svojim revizionizmom stvara političke oluje Izbjeglička i EU kriza: Junckerov plan, ograde po Orbanovom modelu i FRONTEX snage na balkanskim granicama Indonezija - rastući div s divovskim problemima Egipatska uloga u postizanju političkog rješenja u Siriji Analiza: Strateška depopulacija kao okrutan plan dugoročnog uništavanja nepodobnih država koje smetaju pri realizaciji grandioznih projekata Kriza simulirane demokracije u Europi: Portugal kao poslušno dijete Bruxellesa Demokratskog socijalizma i razumne vanjske politike! SAD treba Berniea Sandersa za predsjednika i Donalda Trumpa za ministra vanjskih poslova Jeruzalemska intifada - je li novi ustanak izveden bez Fataha i Hamasa? Obama u sukobu s "jastrebovima": Veto na vojni proračun Republikanaca i kako napokon zatvoriti zloglasni Guantanamo Kriza u Crnoj Gori kao nastavak borbe za Balkan: Sukob Istoka i Zapada i mali čovjek na ulicama Podgorice - O ruskom utjecaju, NATO ekspanziji i opasnosti od eskalacije Velika i zadnja prilika za FSA: Kako će nova ruska ponuda "mrkve i batine" odigrati važnu ulogu u rješavanju sirijske krize Analiza: Koja je zapravo ruska konačna strategija za Siriju? Analiza situacije u Afganistanu: Munjevite ofenzive Talibana i njihov unutarnji rascjep Ekonomska analiza: Kako su mega-banke, uz pomoć političke klase, pretvorile američki san u noćnu moru - O sustavnom gušenju malog poduzetništva i uništavanju lokalnih zajednica Širi ciljevi velike geostrateške igre na Bliskom istoku: Zašto se nekoć podupiralo autoritarne režime, a sada militantne Islamiste? Prijelomni trenutak rata u Siriji: Bashar al-Assad u Moskvi na iznenadom sastanku s Vladimirom Putinom - Ključni potez kojim Rusija od SAD-a preuzima punu kontrolu nad sudbinom Sirije Švicarski "Rechtsrutsch" i druge posljedice izbjegličkog vala po politiku Europe
Egipat
Iznad egipatskog Sinaja srušio se ruski putnički zrakoplov s 224 osobe - zrakoplov se srušio na prostoru gdje operiraju razne militantne skupine
Sirija
Sastanak o Siriji u Beču - predlaže se primirje na razini cijele zemlje
Rumunjska
Velika tragedija u Rumunjskoj: Za vrijeme koncerta u noćnom klubu u Bukureštu desila se eksplozija, najmanje 27 mrtvih
Tema dana
Analiza: Dok Ukrajina još zbraja glasove lokalnih izbora, Jatsenjuk stoji na izlaznim vratima Vlade
Turska
Izbori u Turskoj: Pojedine ankete sugeriraju kako bi stranka AKP na izborima u nedjelju ipak mogla osvojiti dovoljno glasova da sami formiraju Vladu
Ruanda
Planira li Paul Kagame doživotno biti na vlasti? Predsjedniku Ruande parlament odobrio da se može i dalje kandidirati nakon isteka mandata
Rusija
Sarkozy posjetio Putina u Moskvi, dobio žestoke kritike od strane francuskih vlasti u Parizu: "Potkopava našu vanjsku politiku!"
Tema dana
20 godina od ubojstva Yitzhaka Rabina: Kako je Izrael postao zemlja bez ikakve vizije napretka u eri Netanyahua koji svojim revizionizmom stvara političke oluje
Kina
Kina upozorava SAD, najstrože do sada: "Čak i manji incident može dovesti do rata"
Sirija
Saudijska Arabija: "Iran mora prihvatiti Assadov odlazak - ili putem političkog procesa ili silom"
Sirija
Rusija: "Spremni smo surađivati s FSA, sastajemo se s njima svaki dan, ali još ne znamo tko su - svi tvrde da predstavljaju FSA"
Azija
Incident u Japanskom moru - ruski vojni zrakoplovi približili se američkom nosaču na jednu milju
Mađarska
Mađarska vlast gnjevna zbog izjava američke ambasadorice: "Ne možete doći ovdje i govoriti nam kako ćemo živjeti"
Moldavija
Politička kriza u Moldaviji se produbljuje, pala pro-EU Vlada nakon svega 3 mjeseca
Tema dana
Izbjeglička i EU kriza: Junckerov plan, ograde po Orbanovom modelu i FRONTEX snage na balkanskim granicama
advance.hr 2015      Kontakt      Uvjeti
(berlin): Berlin
(berlin): Berlin