Mnogostruke koristi hidrogen peroksida
Dr. David G. Williams

Prevedeno sa:
http://educate-yourself.org/cancer/benefitsofhydrogenperozide17jul03.shtml
Objavljeno 17.Jula 2003.
(Originalni naslov: Hidrogen Peroksid – Prokletstvo ili Lijek) Prevod > BoMarK

Oko korištenja hidrogen peroksida kao terapije, izgleda da postoje dva pogleda na stvar. Oni koji je podržavaju smatraju ga jednim od najvećih iscjeliteljskih čuda svih vremena. Oni drugi na njegovu oralnu upotrebu gledaju kao na iznimno opasnu, i uvjereni su da ga samo budale mogu koristiti na taj način. Prije nego osudimo ili odobrimo hidrogen peroksid, pogledajmo pobliže sa čime se susrećemo.
Ako postoji ijedna supstanca koja može biti interesantna, onda je to hidrogen peroksid. Hidrogen peroksid bi se trebao nazivati hidrogen dioksid. Njegova kemijska formula je H2O2. On sadrži jedan više atom kisika nego ga ima voda (H2O). Do sada su svi već svjesni značaja ozonskog sloja koji okružuje zemlju. Ozon sadrži tri atoma kisika (O3). Ovaj ozonski zaštitni sloj se stvara kada ultravioletna svjetlost razdijeli molekule atmosferskog kisika (O2) na dva pojedinačna, nestabilna atoma kisika. Ove pojedinačne molekule kombinirane sa ostalim formiraju ozon (O3). Ozon nije stabilan. Činjenica je da će veoma brzo osloboditi taj jedan viška atom kisika da bi stvorio kišu i formirao hidrogen peroksid (H2O2). (Svo ovo kemijsko mambo-đambo kroz koje vas provlačim pomoći će vam da bolje shvatite važnost hidrogen peroksida).

Pomaže Biljkama
Ono što mnogo efektnije pomaže biljkama od obične vode je hidrogen peroksid koji dolazi sa kišom. Sa povećanim atmosferskim zagađenjem, velika količina H2O2 reaguje sa otrovima u zraku i nikada ne padne na zemlju. Da bi ovo kompenzirali, mnogi farmeri povećavaju prihode sa polja prskajući ih otopinom hidrogen peroksida (5 do 16 unci 35%tnog pomiješano sa 20 galona vode po akri). Svojim kućnim biljkama također možete obezbijediti veliku korist ako dodate 1 uncu (1 unca=2,9cl / 1 litar = 34 unce) 3%tnog hidrogen peroksida (ili 16 kapi 35%tne otopine) na svaki litar vode koji dajete biljkama. Također može biti korišten kao veoma siguran insekticid. Jednostavno poprskajte biljke sa 8 unci 3%tnog hidrogena pomiješanog sa 8 unci bijelog šećera i jednim galonom vode (1 galon = 3,7854 litara).
Hidrogen peroksid je bez mirisa i boje, ali ne i bez ukusa. Kada se skladišti pod propisanim uslovima, veoma je stabilno jedinjenje. Kada se drži van dometa svjetla i kontaminata, mijenja se (istroši) veoma lagano u procentu 10% po godini. Ovo se može usporiti još i više ako se skladišti u frižideru. Vrije na 152oC a smrzava se na -20C.
Kada se izloži drugim jedinjenjima hidrogen peroksid odmah reagira. Ekstra atom kisika se oslobađa ostavljajući H2O (vodu). U prirodi kisik (O2) sadrži 2 atoma – i veoma je stabilno jedinjenje. Pojedinačni atom kisika je međutim, veoma reaktivan i upućuje na to da je slobodni radikal. U zadnjih nekoliko godina neprestano čitamo da su slobodni radikali odgovorni za sve vrste oboljenja pa čak i za prerano starenje. Ono što mnogi izgleda zaboravljaju je, da naše tijelo proizvodi i koristi slobodne radikale da bi uništilo štetne bakterije, viruse i gljivice. U stvari, ćelije odgovorne za borbu protiv infekcija i vanjskih napadača u tijelu (naša bijela krvna zrnca) stvaraju hidrogen peroksid i koriste ga da oksidiraju bilo koji zločinački upad. (oksidacija – spajanje sa kisikom, a pošto je kisik agresivan, on uništava i razlaže >nap. prev). Intenzivni mjehurići koje vidite kada hidrogen peroksid dođe u kontakt sa porezotinom inficiranom bakterijama ili ranom, je oslobođeni kisik i bakterije bivaju uništene. Sposobnost naših ćelija da proizvode hidrogen peroksid je suštinsko za život. H2O2 nije neki nepoželjni produkt ili otrov, nego osnovni uslov za dobro zdravlje.
Novija istraživanja indiciraju da hidrogen peroksid trebamo i za ostale mnogostruke kemijske reakcije koje se dešavaju unutar tijela. Naprimjer, poznato nam je da vitamin C pomaže u borbi protiv infekcija proizvodeći hidrogen peroksid, koji zauzvrat stimuliše proizvodnju prostaglandinsa. Također, lactobacillus pronađen u crijevima i vagini proizvodi hidrogen peroksid. On uništava štetne bakterije i viruse, sprječavajući crijevna oboljenja, vaginalitis, infekcije mokraćne bešike i druge organe napadnute uobičajenim oboljenjima. (Infect Dis News Aug.8,91:5). Ako lactobacillus u crijevima ili vaginalnom traktu bude preplavljen štetnim virusima, gljivicama ili bakterijama, možemo se poslužiti veoma efektnim ispiranjem ili klistiranjem, uzevši 3 supene kašike 3%tne H2O2 na 1 litar destilirane vode. Imajte na umu međutim, da dobra bakterijska flora mora uvijek biti ponovo uspostavljena u ovim područjima da bi se postigli trajniji rezultati.

Aerobic protiv Anerobika
Dok govorimo o klistiranju i ispiranju, postoji još jedno pogrešno shvatanje o H2O2 koje želim pojasniti. Prijateljske bakterije u crijevima i vagini su aerobične. Drugim riječima, one se razvijaju u okruženju obogaćenom kisikom i uspijevaju to uz pomoć kisika obogaćenog sa H2O2. U drugu ruku, većina napregnuća ili štetnih bakterija (i kancerogenih ćelija) su anaerobične i ne mogu preživjeti u prisustvu kisika ili H2O2. Možemo se složiti da hidrogen peroksid proizveden u sopstvenim ćelijama tijela je suštinski za život. Niko i ne sumnja u njegovu efikasnost kada se koristi za lokalno tretiranje infekcija. Kontroverze nastaju kada se govori o gutanju i oralnom unošenju ili uvođenjem u tijelo intravenozno. Osporavanje traje već desetljećima, i uzevši u obzir stav naše medicinske zajednice, nastaviće se još mnogo nastupajućih desetljeća.
Priznaću da sam bio skeptičan kada sam prvi put učio o primjeni H2O2 oralno ili intravenozno. Ova zdrava doza skepticizma je ipak vodila do mnogo uloženog vremena na istraživanju, kliničkom radu i eksperimentiranju. I dok shvatam da ogromna većina čitatelja vjerovatno nikada neće biti ubijeđena da je H2O2 posve sigurno i efektno jedinjenje, ja sam potpuno ubijeđen u to. Hidrogen peroksid je siguran, odmah dostupan i prejeftin. I najbolje od svega – on djeluje! Niko još zapravo upotpunosti ne razumije puno djelovanje hidrogen peroksida. Jedino znamo da je napunjen kisikom. (Pinta /=0,47litara/ food-grade 35%tne solucije sadrži oko 130 pinti kisika. Pinta 3%tnog hidrogen peroksida koji možete kupiti u lokalnoj apoteci sadrži 10 pinti kisika. A pinta 6%tne solucije koja se koristi za izbjeljivanje kose, sadrži 20 pinti kisika). Također znamo da H2O2 unesen u tijelo (oralno ili intravenozno), dramatično povećava opskrbu krvi i tjelesnog tkiva kisikom. Raniji istraživači su na to povećanje gledali kao na jednostavno oslobađanje dodatnih molekula kisika. To ovdje izgleda ipak nije slučaj.
Samo veoma razrijeđeni H2O2 je unošen u tijelo. Mala količina prisutnog kisika ne bi trebala biti odgovorna upotpunosti za dramatične promjene koje nakon toga slijede. Dr. Charles Farr, veliki pobornik intravenozne upotrebe, je otkrio drugi mogući odgovor. Dr. Farr je pokazao da hidrogen peroksid stimulira enzimski sistem unutar tijela. To pokreće povećanje brzine metabolizma, uzrokuje širenje malih arterija i povećava protok krvi, poboljšava tjelesnu distribuciju i potrošnju kisika i povećava tjelesnu temperaturu (Zapisnik sa Internacionalne Konferencije Bio-Oksidativne Medicine 1989, 1990, 1991 - Proceedings of the International Conference on Bio-Oxidative Medicine 1989, 1990, 1991).

Father Richard Wilhelm
Mi smo zapravo tek počeli da učimo kako H2O2 djeluje. Zabilježeno je da se koristi unazad od 1920. godine. Engleski medicinski žurnal, Lancet, je tada objavio da intravenozna infuzija je uspješno upotrijebljena za tretiranje pneumonije tokom epidemije u Prvom Svjetskom Ratu. Father Richard Willhelm, pionir u promoviranju upotrebe hidrogen peroksida, 1940te godine je objavio da je jedinjenje obimno korišteno za tretiranje svih, od bakteriološko-povezanih mentalnih oboljenja, do kožnih pa i dječje paralize. Father Willhelm je osnivač Obrazovnog Koncerna za Hidrogen Peroksid ("Educational Concern for Hydrogen Peroxide”) – ECHO – neprofitne organizacije posvećene obrazovanju javnosti o sigurnoj upotrebi i terapeutskoj koristi hidrogen peroksida). Hidrogen peroksid je izgubio mnogo na interesu kada su 1940te na scenu stupili lijekovi na recept. Nakon tog vremena bilo je veoma malo ekonomskog interesa za finansiranje istraživanja hidrogen peroksida. Nakon svega, isuviše je jeftin i ne može se patentirati. Pa ipak, u zadnjih 25 godina, preko 7.700 članaka vezanih za hidrogen peroksid je napisano u standardnim medicinskim žurnalima. Još više hiljada, uključujući njegovu terapeutsku upotrebu, pojavilo se u alternativnim zdravstvenim publikacijama. Broj zdravstvenih stanja kojima je hidrogen peroksid pomogao je nevjerovatan. Veoma je mali broj izvještaja o opasnostima i često su kontradiktorni.


Emfizem
Pogledajmo nekoliko zdravstvenih stanja koja osobito dobro odgovaraju na H2O2 terapiju. Najprije, imajte na umu da postoje dvije metode davanja peroksida 1- oralno, i 2-intravenozno. Dok većina zdravstvenih stanja odgovaraju izvanredno na oralno unošenje, emfizem je jedno stanje u kojem intravenozno unošenje infuzijom je istinska blagodet. Emfizem donosi sa sobom kao posljedicu razorene alveole (mali zračni usisnici u plućima). Iako kemijska isparenja i ostali iritanti mogu uzrokovati njihovo razaranje, najčešće je to rezultat pušenja. Kako bolest napreduje, pacijent nalazi da mu je sve teže i teže disati. Invalidska kolica i dodatni kisik postaju neophodni sa jačanjem bolesti. Nedostatak adekvatnog kisika dostiže nivo da tkivo prisiljava srce da pumpa mnogo jače. To dalje vodi do povećanog krvnog pritiska, povećanja sâmog srca i eventualno do njegovog oštećenja. Konvencionalna medicina nudi vrlo malu pomoć za emfizem. Nema lijeka. Najbolje čemu se možemo nadati je oslobođenje od simptoma i prevencija za bilo kakvu ozbiljniju komplikaciju koja bi mogla rezultirati smrću. Terapija sa H2O2 može ponuditi mnogo više. Upotrijebivši 1 uncu 35%tnog peroksida na 1 galon ne-hlorisane vode u vaporizatoru, umnogome poboljšava disanje tokom noći. Međutim, intravenozna infuzija donosi pravo rješenje za olakšanje. Ona ima sposobnost da očisti unutarnje obloge pluća i ponovo uspostavi sposobnost disanja.
Nastavljamo slušati priču Dr. Farr-a i ostalih koji se koriste intravenoznom infuzijom za emfizem i probleme sa začepljenim plućima. U roku od minute, kisik iz hidrogen peroksida počinje da pjeni između membrane obloge usisnika pluća i nagomilane sluzi. (Dr, Farr to naziva “Alka Seltzer efekat.” – to je efekat koji prave šumeće tablete u kontaktu sa vodom >nadopuna prevoditelja). Pacijent počinje kašljati i iskašljavati materijal koji se nagomilao u plućima. Količina mjehurića, iskašljavanje i čišćenje pluća mogu biti regulirani jednostavnim zaustavljanjem ili puštanjem H2O2. Dok peroksid čisti površinu pluća i uništava bakterijsku infekciju, pacijent dobija sposobnost da diše mnogo normalnije. I dalje primamo izvještaje pacijenata kojima je ova tehnika toliko poboljšala disanje da im kolica i dodatni kisik nisu više potrebni. Ako želite pronaći ljekara u vašoj oblasti koji je istreniran za intravenoznu upotrebu H2O2 infuzije, kontaktirajte Fondaciju Internacionalne Bio-Oksidativne Medicine – IBOM (International Bio-Oxidative Medicine Foundation), P.O. Box 13205, Oklahoma City, OK 73113 (405) 478-4266. Oni vam mogu obezbijediti imena i adrese ljekara koji koriste ovu metodu u vašoj oblasti.
I da je emfizem jedino oboljenje koje se uspješno tretira sa H2O2 terapijom, još uvijek bi hidrogen peroksid svrstavali u jedno od najvećih iscjeliteljskih dostignuća svih vremena. Na sreću, H2O2 čini čuda za mnogobrojne zdravstvene probleme. Čini to na način da povećava nivo kisika u tkivima. Bliži pogled na to kako možemo povećati količinu vanjskog i unutarnjeg kisika, pokazat će vam koliko ovo može biti važno. Ako niste bili isuviše okupirani pokušajima da sakrijete secirani primjerak u stol nekog drugog studenta, (tekst je prvenstveno bio namijenjen kolegama Dr. Williamsa – ljekarima >op. prev), možda se sjetite sa osnovnih znanstvenih kurseva da naša atmosfera sadrži oko 20% kisika, i to pod idealnim uslovima. Nedavno je bilo objavljeno da je u mnogim našim zagađenim gradovima, taj nivo opao na svega 10%! (Već sam ranije spomenuo koliko malo hidrogen peroksida sadrži kiša koja stiže na zemlju. Sa povećanjem zagađenja, hidrogen peroksid reaguje sa otrovima u zraku prije nego i stigne do zemlje). I do sada su svi već upoznati sa tim da prašume (rain forests) koje stvaraju kisik, uništavaju se širom svijeta, što još više umanjuje raspoloživi kisik. Unutarnji kisik je također napadnut.
Hloriranje pijaće vode odstranja kisik. Kuhanje i prerada hrane umanjuje u njoj sadržaj kisika. Nekontrolirana upotreba antibiotika uništava blagotvornost kisikotvornih bakterija probavnog trakta. Dr. Johanna Budwig iz Njemačke nam pokazuje da za podesnu iskorištenost kisika u ćelijama, naša ishrana mora sadržavati adekvatnu količinu nezasićenih masnih kiselina. Na nesreću, ulja bogata ovim masnim kiselinama postaju sve manje i manje popularna u industriji hrane. Njihova prirodnost čini ih više biološki aktivnim što zahtijeva veću brigu prilikom prerade i daje im kraće vrijeme stajanja na policama. Da se ne bi suočavala sa tim izazovima, industrija hrane se okreće upotrebi sintetskih masti i opasnim procesima kao što je hidrogenacija (hidriranje – spajanje nezasićenih organskih spojeva s vodikom, kod skrućivanja masti >nad. prev).
Očigledno je da se naše potrebe za kisikom i njihove nisu uskladile. Nekoliko od najuobičajenijih oboljenja koja sada pogađaju našu populaciju direktno su vezane za nedostatak kisika. Astma, emfizem i plućne bolesti su u porastu, posebno u zagađenim velegradskim područjima. Slučajevi zatvora, dijareje, crijevnih zagađenja parazitima i crijevnih tumora su u porastu. Periodontalne bolesti su endemične kod odrasle populacije u ovoj zemlji. Tumori svih vrsta neprestano su u porastu. Poremećaji imunog sistema pustoše globusom. Kronični zamor, Yuppijevska gripa, i hiljade ostalih neobičnih viralnih oboljenja je počelo da se pojavljuje. Ironično, mnogo novih “čudesnih” lijekova i nutricionih nadopuna koje se koriste da bi izliječili ta stanja djeluju na način da povećavaju nivo kisika u ćelijama (često puta preko H2O2 formacije). Na primjer, čudesni nutrient Coenzyme Q10, pomaže ragulaciju interćelijske oksidacije. Organski germanijum, koji je ne tako davno zadobio znatan publicitet, također povećava nivo kisika na nivou ćelije. Čak i substance kao što su niacin i vitamin E unapređuju oksidaciju tkiva time što proširuju krvne sudove.
Hidrogen peroksid je samo jedna od mnogih komponenti koja pomaže regulaciju količine kisika koji dospijeva u vaše ćelije. Njegovo prisustvo je također od vitalnog značaja i za mnoge druge funkcije. Neophodan je za za proizvodnju tiroidnog hormona kao i seksualnih hormona. (Mol Cell Endo-crinol 86;46(2): 149-154) (Steroids 82;40(5):5690579). Stimulira proizvodnju interferona (J Immunol 85;134(4):24492455). Proširuje krvne sudove srca i mozga (Am J Physiol 86;250 (5 pt 2): H815-821 and (2 pt 2):H157-162). Poboljšava iskorištenje glukoze kod dijabetesa (Zapisnik sa IBOM konferencije 1989, 1990, 1991). Što bliže upoznajete hidrogen peroksid, manje ste iznenađeni da može toliko pomoći kod tako velikog broja različitih oboljenja.
Ovo što slijedi, samo je djelomična lista stanja u kojima je terapija sa H2O2 korištena sa uspjehom (Mnoga od ovih oboljenja su ozbiljna, ako ne i opasna po život. Kao i uvijek, jako preporučam da potražite savjet i uputstvo od ljekara koji ima iskustva sa upotrebom ovih tehnika).
Allergies Headaches - Alergijske glavobolje
Altitude Sickness – Visinska bolest (oboljenje stanovništva koje živi na velikim nadm. visinama)
Herpes Simplex – Virusno oboljenje koje napada usta, lice, genitalije, kožu, i analnu oblast.
Alzheimer's – Alzhajmerova bolest
Herpes Zoster – Virusno kožno oboljenje
Anemia - Anemia
HIV Infection - AIDS
Arrhythmia – Aritmija srčana
Influenza - Gripa
Asthma - Astma
Insect Bites – Ugrizi insekata
Bacterial Infections - Bakterijske infekcije
Liver Cirrhosis – Ciroza jetre
Bronchitis - Bronhitis
Lupus Erythematosis – Kronično autoimuno oboljenje koje može biti fatalno
Cancer - Tumor
Multiple Sclerosis – Multipla skleroza
Candida – gljivično oboljenje
Parasitic Infections – parazitske infekcije
Cardiovascular Disease - Oboljenja srca i krvnih žila
Parkinsonism – Parkinsonova bolest
Cerebral Vascular Disease – Oboljenja moždanih krvnih žila
Periodontal Disease – Oboljenja usne šupljine
Chronic Pain – Hronični bolovi
Prostatitis – Prostatitis
Diabetes Type 2 – Dijabetes Tip 2
Rheumatoid Arthritis – Reumatoidni artritis
Diabetic Gangrene – Diabetska gangrena
Shingles – Virusno kožno oboljenje
Diabetic Retinopahty – Oboljenje retine oka usljed dijabetesa
Sinusitis – Sinusitis
Digestion Problems – Problemi sa probavom
Sore Throat – Suho grlo
Epstein-Barr Infection – Virusno oboljenje od kojeg je napadnuto oko 50% djece i 95% odraslih
Ulcers – Čirevi
Emphysema - Emfizem
Viral Infections - Virusne infekcije
Food Allergies - Alergije na hranu
Warts – Bradavice
Fungal Infections – Gljivična oboljenja
Yeast Infections – Vaginalno gljivično oboljenje
Gingivitis – oboljenje zubnih desni

Vrste Hidrogen Peroksida
Hidrogen peroksid je dostupan sa nekoliko jačina i vrsta.
A) 3,5% Farmaceutski (Pharmaceutical Grade): Ovo je vrsta koja se prodaje u vašim apotekama ili supermarketima. Ova vrsta nije preporučiva za internu upotrebu. Ona sadrži nekoliko stabilizatora koji ne bi trebali biti uneseni u organizam. Mnogi stabilizatori uključuju: acetanilide, fenol, sodium stanat i tetrasodium fosfat.
B) 6% Za uljepšavanje (Beautician Grade): Ova vrsta se koristi u salonima za uljepšavanje za bojenje kose i nije preporučiv za unutarnju upotrebu.
C) 30% Reagent (Reagent Grade): Ovaj se koristi za mnoge znanstvene eksperimente i također sadrži stabilizator, i stoga nije pogodan za unutarnju upotrebu.
D) 30% do 32% Elektronički (Electronic Grade): Koristi se za čišćenje elektroničkih dijelova i nije pogodan za unutarnju upotrebu.
E) 35% Tehnički (Technical Grade): Ovaj je mnogo koncentriraniji nego Reagent a razlikuje se od navedenog zbog dodatka fosfora koji pomaže neutraliziranje klora iz vode kojom se razrjeđuje.
F) 35% Za Hranu (Food Grade): Ovaj se koristi kod prerade hrane kao što su sir, jaja, i za proizvode koji sadrže surutku. Također se koristi za prskanje unutrašnjosti aseptičnih ambalaža u koju se pakuju sokovi i mliječni proizvodi. OVO JE JEDINA VRSTA KOJA JE PREPORUČIVA ZA UNUTARNJU UPOTREBU. Dostupan je u svim veličinama pakovanja. Lista snabdjevača će biti navedena naknadno u ovom tekstu.
G) 90%: Ovaj se koristi kao izvor kisika za raketna goriva.

Jedino 35% Za Hranu (Food Grade) hidrogen peroksid je preporučiv za unutarnju upotrebu. Sa ovom koncentracijom, hidrogen peroksid je veoma jak oksidator, i ako nije razrijeđen, može biti ekstremno opasan čak i smrtonosan. Svaka koncentracija iznad 10% može uzrokovati neurološke reakcije i oštećenja gornjeg dijela gastrointestinalnog (probavnog) trakta. Poznate su dvije fatalne upotrebe kod djece, gdje je u organizam unesen 27%tni i 40%tni H2O2. Nedavno, 26to mjesečna djevojčica je progutala jedan zalogaj 35% H2O2. Odmah je počela povraćati, nakon čega je uslijedila nesvjestica i prestanak disanja. Na sreću, bila je pod kontrolom ljekara hitne pomoći i, iako je doživjela eroziju i krvarenje u stomaku i jednjaku (esophagus), preživjela je incident. Kada je prekontrolirana 12 dana kasnije, zahvaćena područja su bila iscijeljena (J Toxicol Clin Toxicol 90;28(1):95-100).

Sa 35% Za Hranu (Food Grade) H2O2 mora se:
1) Pažljivo rukovati (direktni kontakt će spaliti kožu i potrebno je odmah isprati sa vodom);
2) Razrijediti na odgovarajući način prije upotrebe;
3) Uskladištiti sigurno i ispravno (nakon što se napravi odgovarajući rastvor, ostatak mora biti čvrsto zatvoren i uskladišten u frižideru).

Najzgodnija metoda držanja 35% H2O2 za svakodnevnu upotrebu, je u maloj staklenki od kapi za oči. Nju možete kupiti u obližnjoj apoteci. Napunite je sa 35%tnim H2O2, a veliko pakovanje spremite u frižider dok vam opet ne zatreba. Bočicu sa kapaljkom držite također u frižideru. Uopćeno preporučena doza je navedena u donjoj tabeli. Kapi se miješaju sa 6 ili 8 unci (23cl=2,3dl) destilirane vode, soka, mlijeka ili čak aloa vera soka ili gela. (1 unca=2,9cl / 1 litar = 34 unce) (Ne koristite kloriranu vodu da razrijedite hidrogen peroksid!)

Preporučeni protokol
Navedeni program je samo prijedlog, ali je baziran na godinama iskustva i izvještaja hiljada korisnika. Oni koji odaberu da koriste sporiji tempo, mogu očekivati i sporiji napredak, ali to je sigurno samo opcija. Program nije čvrsto pravilo i imajte na umu da može biti prilagođen individualnim potrebama korisnika. Osobe koje imaju transplantate, ne bi trebali biti pod H2O2 programom. H2O2 stimulira imuni sistem i može uzrokovati odbacivanje implantiranog organa.
Dan - Br. kapi - Koliko puta dnevno
1     - 3           - 3
2     - 4           - 3
3     - 5           - 3
4     - 6           - 3
5     - 7           - 3
6     - 8           - 3
7     - 9           - 3
8     - 10         - 3
9     - 12         - 3
10   - 14         - 3
11   - 16         - 3
12   - 18         - 3
13   - 20         - 3
14   - 22         - 3
15   - 24         - 3
16   - 25         - 3

Rukovanje Dozama
U mnogim situacijama nakon 21-dnevnog programa, količina H2O2 može biti umanjena postepeno kako slijedi:
25 kapi jednom dnevno svakoga dana 1 sedmicu (tjedan)
25 kapi jednom svakog trećeg dana tokom 2 sedmice (tjedna)
25 kapi jednom svakog četvrtog dana tokom 3 sedmice (tjedna)

Ovo može biti smanjeno na između 5 i 15 kapi po sedmici u odnosu na to kako se osoba osjeća. Oni sa mnogo težim problemima će najviše imati koristi ako ostanu na 25 kapi tri puta dnevno od jedne do tri sedmice, a zatim smanjivati na 25 kapi dva puta dnevno dok se problem ne riješi (vjerovatno i do 6 mjeseci). Oni sa hroničnom sistemskom Candidiazom (Candidiasis) možda trebaju početi sa jednom kapi tri puta dnevno, a zatim 2 kapi tri puta dnevno, prije nego počnu sa gornjim programom uzimanja. Važno je navesti da H2O2 treba uzimati na prazan stomak. Najviše se postiže ako se uzima bar jedan sat prije jela, ili tri sata nakon jela. Ako ima hrane u stomaku, reakcija H2O2 na bilo koje prisutne bakterije može uzrokovati pjenu, lošu probavu i možda i povraćanje. Kao dodatno, neka istraživanja na životinjama indiciraju da, kada se H2O2 daje oralno, kombinirano sa željezom i malom količinom vitamina C u stomaku se stvaraju hidroksilni radikali (J Inorg Biochem 89;35(1):55-69). (Hidroksilni radikali – vodikovi radikali, pomažu uništavanje mikroorganizama >nad. prev). Ukus nalik varikini, koji se može pojaviti nakon uzimanja H2O2, može se umanjiti žvakačom gumom sa cimetom. Neke osobe imaju poteškoća da zaspu, ako uzimaju H2O2 pred spavanje. To je vjerovatno stoga što se stvara osjećaj aktivnosti pokrenut povećanom količinom kisika na nivou ćelije. Program oralne upotrebe, u osnovi je isti za sva oboljenja. Ipak postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu.
Neke osobe mogu osjetiti nervozu u stomaku. Ako se to dogodi, preporuča se da se ne prekida sa programom, nego da se ostane na tom nivou, ili da se vrati na prethodni dok problemi ne prestanu. (Neki pacijenti su bili u stanju riješiti problem mučnine uzimajući tri ili četiri lecitin kapsule zajedno sa uzimanjem H2O2 (Lecitin kapsule - preporučuju se kao dodatak ishrani sportistima i starijim osobama. Lecitin je prirodna tvar koja se nalazi u namirnicama biljnog porijekla, na primjer u soji. Pozitivno djeluje na razinu kolesterola tako što kolesterol i druge masti pretvara u mješavinu s vodom, koja se potom izbacuje iz organizma. Pročišćava zidove krvnih žila i jača srčanu muskulaturu >nad. prev). U toku programa nije neuobičajeno doživjeti takozvanu krizu iscjeljivanja. Pošto su mrtve bakterije i otrovi oslobođeni iz vašeg tijela, može se privremeno desiti da je premašena sposobnost vašeg organizma da ih izbaci dovoljno brzo. Kod nekih osoba ova prepunjenost može uzrokovati zamor, dijareju, glavobolje, osip kože, groznicu ili simptome slične gripi, pa i mučninu. Tada se ne bi trebalo prestajati sa uzimanjem peroksida da se ne prekine pročišćavanje. Nastavljajući sa programom, otrovi će prije napustiti tijelo i ova kriza iscjeljivanja će mnogo brže proći.
Ako već ne uzimate vitamin E i acidofilne proizvode (Npr. jogurt, kefir, i posebno pripremljeni slični mliječni proizvodi sa obogaćenom florom acidofilnih organizama >nad. prev), preporučam da ih počnete koristiti prije upotrebe H2O2. Vitamin E može učiniti mnogo efikasnijom upotrebu bilo kakvog raspoloživog kisika, a acidofilus će uspostaviti djelotvornu bakterijsku floru u nižim dijelovima crijeva i također pomoći internu proizvodnju hidrogen peroksida.


Spravljanje i Upotreba 3% solucije H2O2
3,5%tna solucija može biti spravljena prilično lako, tako što ćete najprije nasuti 1 uncu (=2,9cl) 35%tne H2O2 u sud od 1 pinte (= 0,473 litara). Ovome dodajte 11 unci destilirane vode. To će napraviti 12 unci 3% H2O2 koja se najčešće koristi u medicinske svrhe. (prevedeno za tržište BiH - nasuti u čašu 1 cl 35%tnog H2O2 i dodati 11cl destilirane vode (11cl = 1,1dl). To će napraviti 12cl (1,2dl) 3% solucije H2O2 >nad. prev).
1. Tri kašike pomiješane sa litar ne-klorirane vode predstavlja dobar klistir ili sredstvo za ispiranje.
2. Puna 3%tna otopina može biti korištena kao tekućina za ispiranje usta, ili pomiješano sa sodom bikarbonom kao pasta za zube.
3. Puna 3%tna otopina može biti korištena kao kupka za stopala za atletičare. (Dijabetičari su pronašli olakšanje za cirkulatorne probleme, namakajući svoje noge po pola sata uveče, u pola litre 3%tne otopine H2O2, pomiješano sa 1 galonom tople, neklorirane vode (1 galon = 3,7854 litara).
4. Supena kašika dodana u jednu čašu ne-klorirane vode može biti upotrijebljena kao sprej za ispiranje nosnica. U ovisnosti od procenta obuzetosti sinusa, količina upotrijebljenog peroksida se može podešavati. Vidio sam neke koji su koristili punu 3%tnu otopinu, a druge koji su imali poteškoća upotrijebivši samo nekoliko kapi pomiješanih sa čašom vode.
5. 3,5%tna H2O2 može biti dodana u pijaću vodu za kućne ljubimce u odnosu 1:15 ne-klorirane vode. Za oboljelu stoku se, po izvještajima, koristi 1 pinta (=0,47litara) 3%tnog na 5 galona (3,7854 x 5 = 20,4litara) vode. (pilići i krave su ostajali zdravi uz upotrebu 8 unci (23cl) 35%tnog H2O2 na 1,000 galona (3.785,4 litara) pijaće vode).

Dodatne informacije
Postoje dva izvora koja biste trebali kontaktirati ako ste zainteresirani za upotrebu hidrogen peroksid terapije. Prvi, ECHO, koji je osnovao Father Richard Willhelm i njime rukovodi Walter Grotz. Njihov informacioni paket uključuje primjere biltena, listu prodavača H2O2 i nekoliko drugih stavki. Paket je napravljen na raspoloživost zainteresiranim ALTERNATIVCIMA čitateljima za samo 3$. Njihova adresa je ECHO Box 126, Delano, MN 55328
Ako ste zainteresirani da kontaktirate ljekare koji se bave intravenoznom hidrogen peroksid terapijom, možete se obratiti Internacionalnoj Fondaciji Bio-Oksidativne Medicine (International Bio-Oxida-tive Medicine Foundation - IBOM) na adresu koja je navedena ranije u ovom članku. Također biste trebali biti svjesni da sada postoji veliki broj hidrogen peroksid proizvoda na tržištu. Neki su obični peroksid koji je aromatiziran i pomiješan sa morskim mineralima, aloa verom, korom drveta, ili nekim drugim sastojcima da bi bio ukusniji (Superoxy, Oxy Toddy, itd).
Drugi tvrde da su razvili proizvod koji obezbjeđuje više kisika nego obični hidrogen peroksiod (Aerox, Anti-Oxid-10, Di-Oxychloride, Aerobic 07, Aqua Pure, itd). U osnovi, završićete potrošivši malo bogatstvo, i u najboljem slučaju, postići ćete iste rezultate koje možete dobiti za nekoliko penija koristeći obični hidrogen peroksid.

Zaključak
Hidrogen peroksid je jedna od nekoliko jednostavnih čudotvornih substanci koja je još uvijek na raspolaganju ljudima. Njena neškodljivost i mnogostruka upotrebljivost svrstava je u vrh sa DMSO (Dimethyl Sulfoxide, akcelerator penetracije, koristi se kao sastojak lijekova koji se unose preko kože i pa i za apsorpciju lijeka kroz ćelijsku membranu >nad. prev). Ako se niste koristili ni sa jednim od ovih jedinjenja, previdjeli ste dva od najmoćnijih iscjeliteljskih alata koji su ikada otkriveni. Većina od nas počeli su sa hidrogen peroksidom veoma kratko nakon rođenja. Ne samo da majčino mlijeko sadrži veliku količinu H2O2, nego je njegova količina sadržana u prvom mlijeku (kolostrumu) čak i veća. To tek sada izgleda posve razumno kada znamo da je jedna od njegovih glavnih funkcija da aktivira i stimulira imuni sistem. Iako sam veliki pristalica H2O2 terapije, ne predlažem da svako treba da se koristi njome. Vjerovatno da postoje osobe čije zdravlje i blagostanje ne bi bilo poboljšano sa hidrogen peroksidom. Međutim, postoje također milioni drugih koji nepotrebno pate jer, ili ne znaju za hidrogen peroksid, ili su pogrešno upućeni u njegovu korist.

Dodatak
Gornji materijal je bio prepisan sa odobrenjem Mountain House Publishing, P.O. Box 829, Ingram, TX 78025. Pojavio se u nedavnom izdanju zdravstvenog biltena, ALTERNATIVES (39$ godišnja pretplata za 12 primjeraka). Informacije o pretplati i/ili reklamni primjerak možete obezbijediti javljanjem na navedenu adresu.
Izvor: Family Health News

Vezano za:
Alternatives in Cancer Therapy - Hydrogen Peroxide

Hydrogen Peroxide v. Prostate Cancer by Bill Munro (Oct. 14, 2005)

Hydrogen Peroxide Nasal Sprayer & Garden Applications by Bill Munro (Feb. 7, 2005)

Hydrogen Peroxide by Walter Grotz
 

 

 

 

POČETNA STRANA     MOJE KNJIGE     RAMANA MAHARŠI     OSHO     NISARGADATA

 GURĐIJEV     OSTALE VAŽNE KNJIGE      BILI MAJER     DEJVID AJK I ZAVERE  

BIBLIJA     NLO     ZDRAVLJE     NOVA NAUKA     BESPLATNA ENERGIJA     ISTORIJA     SVE ZA DUŠU