NEGA KOSE

 

Kosa se najbolje neguje redovnim pranjem čistom vodom.

https://www.nopoomethod.com/Water-Only

Rezultati će se videti nakon tri nedelje svakodnevnog pranja.

Nakon toga se može prati ređe.

Opadanje kose možete zaustaviti uljem od ruzmarina i bananama.

U izgnječenu bananu dodate nekoliko kapi ulja od ruzmarina i tu smesu utrljate u kosu.

Nakon pola sata isperete vodom.

I urinoterapija je takođe izuzetno efikasna za održavanje kose i podsticanje rasta.

 

 

 

 

Šta se nalazi u vašem šamponu?

 

What's Really in Your Shampoo?

Bill Bunn
Salon
Thu, 13 Aug 2009 20:48 UTC

 

Naravno nekoliko sastojaka čisti vašu kosu. Ali ostatak sastojaka su upitni otrovi, bačeni na vašu kosu.

Postoje dvije skupine sastojaka u šamponima. Jedan tip čisti vašu kosu. Drugi tip zadovoljava vaše emocije. Držim bočicu Pantene Pro V-a u rukama najpoznatijeg šampona današnjice. Od 22 sastojka u šamponu samo 3 sastojka čiste vašu kosu. Ostali su u boci zbog toga kako bi bolje utjecali na psihologiju kupca i njegovu "ugodu" u šamponu, a ne zbog vaše kose, iliti zdravlja vaše kose. Najmanje dvije trećine bočice, po volumenu, je stavljena u bočicu samo kako bi vas učinila sretnom.

Svijet potroši oko 230 biliona američkih dolara na beauty-proizvode svake godine. Od toga 40 biliona se potroši na šampone. Tako da večina tvornica nije toliko željna pridonijeti zdravlju vaše kose, već je veča vrijednost uvjeriti kupca da šampon povećava lijepotu njegova života.

Jedini sastojak šampona koji je zbilja potrebit je sredstvo za dezinfekciju. Sredstva za dezinfekciju su kemijski dizajnirana da se povežu između vode i masnoća. Deterđent se spaja sa vodom i ispire, ispirući sa sobom masnoće.

Najčešća dezinfekcijska sredstva u šamponima je natrijev, ili amonijev lauril sulfat. Ta viskozna žuta tekućina skupa sa vodom je dovoljna kako bi učinila vašu kosu čistom.

Najčešči trendovi šampona, da privuku kupce su: sjaj, gustoča, sapunica, miris, boja, te premazivi i egzotični dodaci. Ti sastojci nemaju ništa sa čistočom vaše kose, osim što vas uvjeravaju da se nešto divno događa sa vašom kosom.

Miris je važan, jer nas nakon kupanja podsjeća da smo obavili dobar posao. Miris je najčešće asociran sa brendom šampona, i on u največoj mjeri, stvara emotivnu "špagu" sa kupcem. No što je miris ljepši to su , i "ljepši" sastojci koji se kriju iza njega. Taj divni miris jabuke ima s jabukom veze isto kao Dick Chaney sa mirom u svijetu. A mirisi mogu biti dosta opasni jer ne moraju biti specifično etiketirani. To je kombinacija sastojaka koje mogu biti bezopasne, u jednu ruku, u drugu, štetne.

Pratiti kemikalije u šamponima je slično kao i pratiti kriminalce. Većina ima nekoliko aliansa i lažnih ID-ova, imaju ulogu u mnogim drugim proizvodima, i nisu sigurni. Neki imaju dugi toksični dosje; drugi su sumljivi da stvaraju neželjene posljedice.

Večina sastojaka u šamponu ljudima mogla bi izazvati zdravstvene probleme. Riječi 'mogla bi' upotrebljena jer većina sastojaka nikada nije testirana! Više od 80.000 kemikalija  registriranih i upotrebljavanih u U.S.A. od drugog svjetskog rata, manje od 500 je proučavano i prostudirano, kako ne bi loše utjecalo na ljudsko zdravlje. Tako da je teško reči koliko je vaš šampon uistinu štetan. U svibnju 2008, Jane Houlihan, direktor za istraživanje za  Environmental Working Group, prijavio je opasne substance i osobnu brigu u vezi proizvoda za House subcommittee. Vjerovao je da su ti proizvodi, uključujući šampone, vrlo opasni, Houlihan: "Kompanije su slobodne da koriste skoro svaki sastojak koji odaberu za osobnu njegu, bez toga da budu prozvani." Potrošači nisu dovoljno upozoreni na opasnost "manjka standarda i  brendovskih nedostataka." Recimo samo da što manje se "petljate" sa tim kemikalijama, bolje je za vas, za sve nas.

Bolnica Mount Sinai prijavila je da se 2.5 billiona funta otrovnih kemikalija "oslobodi" u USA. svaki dan, u vrijednosti od of 37.100 tankera nezdravih kemikalija. Mnoge od tih kemikalija se oslobađaju iz kuća svakodnevno. Dnevno se oslobodi 45 biliona galona potrošene vode, koja ide u odvode kako bi bila tamo za potrebe tretiranja biljaka.

To je veliki problem sa sastojcima šampona: kada ljudi ispiru kosu ispiru sve štetne sastojke šampona zajedno sa masnoćom sa kose. I kada šampon teče niz odvode sastaje se i sa ženskim šamponima, u nedogled.

Najmanje 350 milliona galona šampona i njegovih štetnih sastojaka dopire do odvoda, svake godine. Mnoge od tih kemikalija plove ravno u vodne sisteme.

Šamponi sadrže velike doze esterogena i esterogenih substance (uništavače endrocina) koje se nalaze nizvodno u kanalizacijama te izazivaju da riblja polulacija previše raste, zbog vrste esterogenih tekućina. Moj rodni grad Calgari u Kanadi, prostudirao je utjecaj nizovnih kanalizacijskih voda na ribe, i otkrio da se broj ženskih riba smanjio sa 9 na 1. Esterogen je bio kriv za to. Jedna studija je indetificirala više od 200 kemikalija koje su još uvjek prisutne u otpadnim vodama. Ali problem je mnogo veći. Štetnost za okoliš je teško odrediti zbog toga jer u kanalizaciju bacamo kemikalije koje nikada nisu bile proučene.

Kako bolje upoznajemo neke od kemikalija to više uviđamo da im ne trebamo vjerovati.

Health Canada je zabranila dva poznata šamponska dodatka nedavno: siloxanes D4 i D5, aka octamethylcyclotetrasiloxane and decamethylcyclopentasiloxane. D4 i D5 su činili kosu nježnom i podatnom na dodir, i lakšom za obradu. Također pomažu u obradi boja i plastike. Health Canada strogo upozorava da su D4 i D5 sumljivi riblji i vodeni organizmi.

Ja mogu živjeti bez "šamponske filozofije". Moj novi šampon, Sunlight Dish Detergent, ima samo nekoliko sastojaka. Ima vrlo malo otrova, miriše nejasno limunski, ne pjeni se jako, i izgleda anemično. Nije savršen, ali je bolji. Sa svakim šamponom ja koristim 10-tinu volumena, od svakoga, malo po malo, tako da svaki traje do godinu dana, kao što je i zadnji trajao. Mada mi kosa ne miriše glamurozno, moja kosa ostaje čista, i izlažem manjem riziku sebe i svoju okolinu.

 

Prevedeno sa:

http://www.sott.net/articles/show/191242-What-s-Really-in-Your-Shampoo

 

Štetnost šampona u Hrvatskoj:

ZAGREB - Šamponi Johnson & Johnson, izrazito popularni u Hrvatskoj, pozitivni su na kancerogene kemikalije, upozorila je danas zdravstvena grupa Kampanja za sigurnu kozmetiku, međunarodna udruga koja okuplja grupe za zaštitu okoliša. 

Od 2002. godine, kada su počeli djelovati, s vremena na vrijeme određene količine kozmetičkih proizvoda s tržišta šalju na analize i u javnosti objavljuju rezultate. 

U posljednjoj grupi proizvoda koje su analizirali na štetne tvari bilo je 48 dječjih proizvoda, među kojima su brendovi Johnson & Johnson i Baby Magic. U šamponu "bez suza" tako su otkriveni tragovi formaldehida i dioksina, koji u određenim količinama mogu biti izrazito opasni, a iste tvari otkrivene su u Baby Magic losionu za tijelo.

- Dioksini su kancerogeni, dok je formaldehid kancerogen u određenim količinama. U posljednje vrijeme nismo imali pritužbe niti smo dobili na analizu bilo koji proizvod kompanije Johnson & Johnson. U jednokratnom unosu te tvari ne moraju biti opasne, ali upravo zato i postoji maksimalna dopuštena količina tih kemikalija u određenim proizvodima - navodi docentica Jasna Bošnir iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Spomenuti šamponi u Hrvatskoj su u masovnoj upotrebi i mogu se kupiti u svim drogerijama te u većini trgovina. Kako saznajemo, kozmetička linija Johnson & Johnson za djecu vrlo je jaka i jedna od najprodavanijih. Provjeru proizvoda koji se uvoze može odrediti Sanitarna inspekcija i u pravilu uvijek reagiraju kada se pojave špekulacije da je neka roba koja se nalazi u širokoj upotrebi kontaminirana sa zabranjenim supstancama.

Kako bi se malo bolje upoznali sa aditivima o kojima pričamo evo nekih poznatih koji se nalaze u šamponima:

Detergensi: natrijev lauril sulfat, kokamidopropil betain, kokamid mipa, Laureth-2. U pitanju je kombinacija nekoliko detergenasa (ili surfaktanata). Današnji šamponi uglavnom ne sadržavaju samo jedan surfaktant, nego smjesu surfaktanata, kako bi se dobio optimalni učinak. 

Natrijev lauril sulfat je anionaktivni surfaktant i sastojak je skoro svih, ali baš skoro svih šampona. Čini mi se da ga ne možete izbjeći. Dobar je surfaktant, dobro uklanja nečistoće i stvara bogatu i obilnu pjenu. Svojedobno je krenula lavina e-mailova u kojima je bilo tvrdnji da je natrijev lauril sulfat kancerogen. Bedastoće i obične spekulacije. Nije nikada niti u jednom pokusu nikada dokazano, niti publicirano kako je natrijev lauril sulfat kancerogen. Ali bez obzira na to, on može iritirati kožu iznimno osjetljivih osoba i kod određenih pojedinaca uzrokovati kožnu alergiju. Doduše, broj takvih slučajeva nije velik, ali treba biti na oprezu. Cocamidopropyl betain je drugačiji surfaktant. On je lošiji, stvara lošiju pjenu, ne čisti baš najbolje, ali je zato vrlo blag, ne iritira, a najčešće se koristi u šamponima za malu djecu kako ih šampon ne bi štipao za oči. 

Dimetikon: u pitanju je vrsta silikonskog ulja koji oblaže vlasi kose i čini film na njoj, čini je mekšom i finijom. Na neki način, dimetikon štiti kutikulu kose od oštećenja. 

Distearil eter: služi isključivo za zamućivanje šampona kako bi šampon poprimio sedefasti izgled. 

Ugušćivači: natrijev klorid - obična, najobičnija kuhinjska sol. Pitate se čemu ona u šamponu? E, pa natrijev klorid ima sposobnost da ugusti šampon, čime se izbjegavaju gubici zbog eventualnog curenja šampona s ruke i kose. Zbog natrijevog klorida, šampon ima gelastu, gustu konzistenciju. Osim njega, kao ugušćivač u ovom šamponu nalazi se i karbomer, poseban polimer koji upija velike količine vode stvarajući gel i behenil alkohol koji je, također, u ovom slučaju vrsta ugušćivača.

Konzervansi: natrijev salicilat, natrijev benzoat, sorbinska kiselina - čuvaju šampon od najezde bakterija, tj. od eventualnog kvarenja. 

CI77891: Titanijev dioksid, još jedan anorganski mineral, čini šampon neprozirnim.

Saccharum officinarum: ljekarnički naziv za - običan kuhinjski šećer. Najprije sol, sad šećer, što je sljedeće? Brašno? Radi li se tu o šamponu ili o kolačima? Šalu na stranu, ali stvarno je čudno pojavljivanje šećera u šamponu. On bi mogao služiti za vezivanje vode, ali ipak - čudno. Ima puno boljih tvari za vezivanje vode. Bilo kako bilo, nije baš jasno čemu šećer u šamponu. 

Niacinamid i piridoksin: u pitanju su vitamini B3 i B5. Iako su svi B vitamini dobri za kosu, teško da njihov sadržaj u šamponu ima ikakav bitniji učinak. Vitamini u kosu dospevaju tako
što ih telo proizvodi (otuda je za kvalitet kose važna ishrana), besmisleno je pokušavati uneti ih nanošenjem preko šampona.

Natrijev metilparaben: čuva šampon, koji sadržava i gore spomenuti šećer, od kvarenja, tj. zagađenja bakterijama kao što je npr. Pseudomonas aeruginosa. 

DMDM hidantoin: kao i natrijev metilparaben, čuva šampon od kvarenja. DMDM hidantoin lagano otpušta malene količine formaldehida neselektivno čisteći šampon od bilo kakvih bakterija. 

Polikvaternij-10: skoro obvezatni sastojak svih modernih šampona jesu polikvaterijski spojevi, tvari koje imaju antistatičko svojstvo i stvaraju zaštitni film na vlasima kose. Antistatičkim djelovanjem sprečava nekontrolirano letenje kose i nepokornost kada hoćemo napraviti frizuru. 

Biljni ekstrakti: ovaj šampon sadrži ekstrakte jabuke, limuna i naranče te čaja. Njihov učinak na kosu je dvojben. Ekstrakt čaja ima antioksidativna svojstva, ali ipak, čini se da nema neki bitniji učinak na kosu, tim prije jer se nalazi u šamponu, a ne u nekakvim losionima. Prema svim takvim dodacima treba biti vrlo skepitičan, jer, kosa je mrtvo, beživotno tkivo, ne može reagirati na tvari na koje reagira živo tkivo. 

Limunska kiselina: poštelava kiselost šampona kako šampon ne bi bio previše lužnat i time uzokovao iritaciju i isušivanje kose i vlasišta.

Gliceril-oleat: emolijent - mada je važan u kremama, pitanje je koliko je njegovo prisustvo u šamponu opravdano, jer surfaktant natrijev lauril sulfat ima toliko svojstvo solubilizacije da će gliceril-oleat lako biti uklonjen s kose. 

Dietanolamin PG-propil PEG/PPG-18/21: ovaj komplicirani sastojak zapravo jest dietanolamin u kombinaciji sa surfaktantom. Ta kombinacija jest dobar emulgator i potpomaže stvaranje dobre pjene. Sam dietanolamin bio je pod velikim povećalom u SAD-u zbog sumnje da može biti štetan. U koncentracijama u kojima se nalazi u šamponima takav spoj vjerojatno nije opasan, međutim, ništa vas neće spriječiti da šampone s takvim sastojkom ne koristite.

Ako malo zavirimo u sastav šampona, primijetit ćemo da se šamponi sastoje od dvije skupine kemikalija: 

• detergenata (surfaktanata), tvari koje s kose i vlasišta ukljanjaju prljavštinu, odumrlo tkivo i masnoće, po mogućnosti bez oštećivanja kose i vlasišta. Detergensi su zapravo emulgatori koji jako, jako, emulgiraju. Klasični detergent koji nalazimo skoro u svim šamponima jest natrijev lauril sulfat. 
• aditiva, tvari koje upotpunjavaju cjelokupni učinak preparata (izgled, boja, viskoznost) i imaju učinak zaštite i njege kose.

Spadate li u kategoriju onih koji godinama koriste preparat za njegu određenog tipa ili stanja kože a ne vidite rezultate? Skloni ste alergijama kojima neznate uzrok? Čitate li deklaracije na kozmetičkim proizvodima? Što se sve može pronaći u većini krema i proizvoda za njegu lica i tijela?

Mineralna ulja (npr. baby ulje) - začepljuju pore i uzrokuju pojavu akni, narušavaju pravilno izlučivanje sebuma i regulaciju vlage, koža postaje suha, dehidrirana, sklona aknama.

Parafin i vazelin su naftni derivati. Želite li to na svojoj koži?

Konzervansi metil, propil, etil paraben i butil se nalaze u većini krema za njegu lica i tijela. Jedno istraživanje je pokazalo da imaju blago estrogeno djelovanje, što znači da redovitom upotrebom proizvoda koji sadrže ove konzervanse, možemo narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu u organizmu.

Formaldehid je jedan od najopasnijih konzervansa, karcinogena tvar, postoji u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu za njegu kože. Dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži. 

Kvaternium - 15 - kozmetički konzervans koji može oslobađati formaldehid, karcinogenu tvar.

PEG (polietilen glikol) - sredstvo za omekšavanje kože koje sadrži dioksen - tvar koja narušava hormonsku ravnotežu i može prouzročiti rak.

Benzoil peroksid - sadrže pripravci za njegu masne kože i akni. Isušuje kožu i uništava zaštitni sloj kože koji ju štiti od starenja. Rezultat redovite upotrebe je prerano ostarjela koža.

http://www.grombol.com/Znanja-i-tehnike-A-F/Aromaterapija/Komercijalna-ili-prirodna-kozmetika.html


Po ovome svemu smo zaključili da nam je od ove dvije skupine, kod npr. šampona potrebna samo prva skupina, a druga je potrebna proizvođačima koji zadržavaju kupce sretnim u njihovoj pjenastoj mirišljavoj bajci. A slično je i sa ostalim proizvodima. No ta bajka može imati i skuplju cijenu za vaše zdravlje, puno skuplju od skupe bočice "kvalitetne" kreme ili šampona. Ja sam svjesna štetnosti neprostudiranih sastojaka iz šampona, te također toga kako štetno djeluju na okoliš. Osjećam se spremnom i odgovornom da odbacim markirane mirišljave šampone, kako bi zaštitila svoje zdravlje, i također pridonijela okolišu. No na svakom od nas je da sam odluči što misli da je najbolje za njega.Tu je nekoliko stranica koje bi vam mogle pomoći ako ste spremni odbaciti usuđujem se reći miomirisne otrove:

Stranice gdje možete naći kvalitetne i prirodne preparate :

 

 

 

Kozmetika nas ubija polako i skrivećki

http://zadovoljna.com.hr/clanak/ljepota_i_moda/kozmetika-nas-ubija-polako-i-skrivecki.html

Zagreb, 01.02.2009., 11:47 | I.P.

Rak dojke, neplodnost kod žena, deformacije fetusa uvelike uzrokuju štetne kemikalije koje su sastojci omiljenih ženskih sitnica koje život znače. Ovaj podatak kozmetička industrija već godinama zataškava dok se u njoj okreću enormne svote novca.

Ima ih u kupkama, šamponima, kremama za lice, dezodoransima, ruževima ima ih u gotovo svakom proizvodu bilo koje marke. Riječ je o štetnim i kancerogenim sastojcima koji izazivaju razne alergije ali čak i rak dojke. Ovi podaci već godinama se zataškavaju, a kozmetička industrija svaki pokušaj dokazivanja štetnosti njihovih proizvoda omalovažava.

No sada su na vidjelo izašli i neki novi nimalo bezazleni podaci o opasnostima koje skrivaju ženama omiljene sitnice. Britanska novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi 'Toxic Beauty' otkrila podatke koji će brojne u najmanju ruku šokirati i natjerati ih da se pred blještavim izlogom prepunim šarenih bočica zaustave. Naime nedavno istraživanje otkrilo je da kemikalije koje se najčešće koriste u kozmetičkoj industriji izazivaju neplodnost kod žena.

U šamponioma za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje pa čak i pastama za zube nalazi se jedna od najpasnijih kozmetičkih kemikalija, natrij lauril sulfat. Pronaći ćete ga na deklaraciji pod nazivom sodium laureth sulfate. Manje je poznato kako se ova kemikalija jako bro upija i taloži u tkivu srca, jetre,mozga i pluća. Kod djece može čak uzorkovati sljepoću.
 

U dezodoransima i antiperspirantima nalaze se sastojci poput aluminijeve i cironijumove soli, parabena, ftalata koji izazivaju rak dojke. Navodno toksini penetriraju dovoljno duboko da mogu izazvati čak i mutacija DNK ćelija.
 

Oprez posebice sa lakovima za nokte, lakovima za kosu i parfemima u kojima se nalaze vrlo opasni ftalati koji mogu uzrokovati čak i deformacije fetusa. U procesu konzerviranja koriste se parabene i formaldehidi koji su također kancerogeni i opasni po zdravlje, izazivaju hormonalne poremećaje, a pored toga često izazivaju alergije.
 

Naposljetku se postavlja pitanje kako živjeti bez proizvoda koji su osnova naše higijene i bez kojih je nezamisliv ijedan dan. Nažalost izbjeći ih u potpunosti ne možemo no ipak postoji alternativa, prirodna kozmetika iako i s njom valja biti oprezan.

Naime minerali kojima priiroda kozmetika obiluje svakako moraju proći kemijske i purifikacijske obrade kako bi bili upotrebljivi. No u svakom slučaju prirodno je prirodno i zdravstveno prihvatljivije od konvencionalne kozmetike.
 

Još jedan savjet uvelike će vam pomoći, pokušajte svesti upotrebu štetne kozmetike na minimum, tuširajte se ponekad s prirodnim uljima čiji miris nije ugodan ali su daleko zdraviji. Pokušajte izbjegavati lakove za nokte, lakove za kosu o njima ne ovisi vaša higijena, stoga bez njih možete. Naravno ukoliko vam je zdravlje ispred lijepog umjetnog izgleda.

 

 

 http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/501845/OPREZNO-SA-SMINKOM-Kozmetika-puna-otrova

 

 

 

 

POČETNA STRANA     MOJE KNJIGE     RAMANA MAHARŠI     OSHO     NISARGADATA

 GURĐIJEV     OSTALE VAŽNE KNJIGE      BILI MAJER     DEJVID AJK I ZAVERE  

BIBLIJA     NLO     ZDRAVLJE     NOVA NAUKA     BESPLATNA ENERGIJA     ISTORIJA     SVE ZA DUŠU