Mazdaizam

 

 

 

 

Izvorni Mazdaizam je naučavao čistu samospoznaju i samoostvarenje (hurvatat) kojim čovek sam za sebe postiže spasenje i bogospoznaju. Zaratustra je napadao i kritikovao sveštenstvo i plemstvo koje je držalo narod u ropskom neznanju.

Učenje Zaratustre, ili mazdaizma, postalo je pravi izvor judeo-hrišćanstva, islama, vedskih himni i brahmanizma u Indiji kada su Magi, moćna sveštenička sekta u Persiji (to su oni Magi koji su navodno došli iz Persije na poklonjenje Isusu pri njegovom rođenju), u izvorno učenje tokom vremena ubacili ideje o Mesiji, spasenju i Spasitelju kao sinu Božijem, Svetom Duhu, raju i paklu, angelologiju, eshatologiju i vaskrsenje mrtvih, kao i ritualnu magiju danas poznatu kao liturgija i misa, i druge obrede koji dominiraju religijama judeo-hrišćanstva, islama i hinduizma. Dakle, ništa u tim religijama nije originalno.

Ko su bili Magi?

To je starogrčki naziv za sveštenike mazdaizma u Persiji. Oni su bili reptilski hibridi zaduženi za sprovođenje mentalne i političke kontrole nad ljudima usađivanjem mentaliteta žrtve i krivice preko religijskih učenja. Oni su proizvodili religije na Bliskom Istoku i šire, pa su zato odmah došli kod Isusa da pripreme javnost za novu tezgu.
Tako mi danas "znamo" da je dolazak tih maga na "poklonjenje" dokaz da je Isus stvarno Isus, tj. mesija.
Irod je pokoljem dece taj obrazac "rađanje mesije" za javnost i budućnost samo zakucao da ne bude sumnje.
On se oko toga dogovorio sa magima, tačnije, oni su mu naredili da izvrši pokolj dece jer su prvo došli kod njega.
A "istorija" nam kaže da je jednom od tih magova u snu došao "anđeo" i šapnuo mu da pobegnu od Iroda i ne kažu mu gde je mesija, i oni su se iskrali i otišli. To je "razbesnelo" Iroda (kao da je bio toliko naivan da je mislio da će oni njemu da kažu gde se rodio njegov rival, da su zaista hteli da zaštite Isusa) pa je naredio pokolj. Inače "anđeli" su često u tim krajevima rešavali istorijske nedoumice.

Izvorno učenje mazdaizma staro je više od 6.000 godina i bilo je drevno znanje ljudskih rasa od Sumera do doline Inda o pravoj prirodi ljudske duše i božanskom. Zaratustra je oko 600 g. pre n.e. izvršio najvažniju reformu tog učenja. Magi su ga iskoristili da ga deformišu u ritualnu dogmu i preko njega stvore i druga religijska učenja (judeo-hrišćanstvo, islam, brahmanizam), učenja koja su postala program za stvaranje mentaliteta žrtve.

Ali i pored toga dovoljno je sačuvano tragova Zaratustrinog učenja da se sagleda sva veličina mazdaizma koji potiče iz izvora svih pravih religijskih duhovnosti - Sumera i doline Inda.

Taj izvor se na istoku potpuno sačuvao u učenju Sankhye.

 

 

Farhang Mehr: Zarathuštranizam - uvod u drevnu mudrost Zarathuštre

download

 

 

Prevod tekstova Mazdaizma

download

 

 

Čedomil Veljačić: Avesta - kult mudrosti u Iranu

download

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POČETNA STRANA     MOJE KNJIGE     RAMANA MAHARŠI     OSHO     NISARGADATA

 GURĐIJEV     OSTALE VAŽNE KNJIGE      BILI MAJER     DEJVID AJK I ZAVERE 

BIBLIJA     NLO     ZDRAVLJE     NOVA NAUKA       ISTORIJA     SVE ZA DUŠU